OBIECTIVE
Cursul Managementul Schimbarii isi propune sa aduca in prim plan principalele instrumente si ipoteze de lucru specifice managementului schimbarii, care sa ii ajute pe manageri, in calitatea lor de lideri ai proceselor de schimbare, sa monitorizeze factorii interni si externi care genereaza schimbarea, sa identifice cu precizie momentul schimbarii, sa regandeasca obiectivele, sa organizeze procesele de schimbare, sa stabileasca punctele cheie de urmarire a schimbarii, precum si sa preintampine si sa gestioneze rezistenta companiei la schimbare. Cursul urmareste dezvoltarea unor deprinderi specifice rolului de lider in conducerea proceselor de schimbare, de analiza si reactie rapida, de interventie sustenabila, de crestere a capacitatii de identificare a cauzelor generatoare de schimbare. Participantii la acest curs vor deprinde, de asemenea, metodele si procesele care vor ajuta la identificarea unor solutii optime in contextul în care factorii externi preseaza si impun schimbarea, iar managementul se confrunta cu necesitatea identificarii unor solutii optime.
Pe parcursul cursului vor fi prezentate si comparate principalele modele de analiza a situatiei, pornind de la scopul intelegerii complexitatii, a structurii procesului si a interdependentelor dintre componentele acestui proces ( Modelul Weisbord’s Six-Box, Modelul 7 S, Modelul PESTELI, Modelul Five Whys, Modelul CCP – Continut, Context si Proces, Modelul TOC – Theory of Constraints), trecand mai apoi prin etapa de identificare a nevoii de schimbare ( SWOT), urmata de etapa stabilirii responsabililor si a aspectelor care trebuie schimbate ( Modelul FFA – Force Field Analysis, Modelul TQM – Total Quality Management, Modelul BPR – Business Process Reeigineering, Modelul CEC – Commitment, Enrolement and Compliance), dar si modele referitoare la modul in care este proiectata si monitorizata schimbarea in organizatie ( Modelul OD – Organizational Developement, Modelul OLLO – Organizational Learning and the Learning Organization).
COMPETENTE
-
Cresterea capacitatii de gestionare eficienta a stresului natural la schimbare si a dificultatilor care apar.
- Cresterea capacitatii de aplicare a unor tehnici de rezolvare de probleme si de organizare a unui sistem de suport ferm.
-
Capacitate de a emite instructiuni precise si abilitatile de care au nevoie pentru a gestiona schimbarea eficace si intr-un mod care sa aduca valoare intregii companii.
-
Cresterea capacitatii de utilizare eficienta a resurselor pentru a oferi suport real persoanelor care trec printr-un proces de schimbare, atat la nivel personal cat si organizational.
-
Cresterea capacitatii de intelegere asupra procesului schimbarii si rezistenta naturala a oamenilor la schimbare.
-
Cresterea capacitatii de planificare pentru flexibilitate si eficacitate in luarea deciziilor de-a lungul intregului proces de schimbare.
-
Cresterea capacitatii de mentinere a perspectivei de ansamblu si de intelegere a perspectivei celorlalti.
MANAGEMENTUL SCHIMBARII SI MANAGERUL SCHIMBARII
„Daca rezistenta la schimbare este cel mai mare obstacol, dezvoltarea durabila este cea mai mare provocare. Schimbarea este unul dintre principalii factori generatori de progres, iar acceptarea schimbarii este obligatorie pentru o organizatie care vrea sa evolueze. Schimbarea nu se stabileste, ci intervine in momente cheie, in care managerii trebuie sa inteleaga contextul, sa isi asume schimbarea si sa organizeze punerea ei in aplicare. Dezvoltarea unei companii si trecerea de la o companie de familie la o companie medie sau mare, cu reguli stricte de organizare, implica si asumarea si gestionarea corecta a unor procese de schimbare. Momentul schimbarii, determinat in mod special de dinamica interna si externa a organizatiei, poate avea impact asupra misiunii si scopurilor organizatiei, precum si asupra identitatii, astfel incat, la finalul unui proces de schimbare putem spune chiar ca am obtinut un nou tip de organizatie, cu o alta viziune, alte scopuri si alte activitati” (Kanter, 1992).
Managementul schimbarii este un proces complex, orientat spre cresterea competitivitatii si este generat de dinamica factorilor interni sau externi care impacteaza activitatea organizatiei. Punctul de pornire al acestui proces este determinarea nevoii de schimbare. Derularea procesului urmareste de regula trei obiective: imbunatatirea progresiva a situatiei existente, schimbarea planificata si controlata prin proiectarea unui nou standard al organizatiei, regandirea noului parcurs in contextul esecului. Managementul schimbarii implica si actiuni de gestionare a impactului pe care il are implementarea unor noi procese in cadrul firmei, in special modificari in structura organizationala, dar și schimbarea modelului de business. Managerul de schimbare identifica nevoia de schimbare, de dezvoltare, de planificare, precum si de efectuare a pasilor necesari astfel incat schimbarea sa se produca. Managerul este responsabil pentru actualizarea procedurilor si pregatirea echipei in vederea traversarii schimbarii, stabileste si urmareste obtinerea rezultatelor schimbarii, ofera suport pe tot parcursul proceselor de schimbare.
STRUCTURA TEMATICA 
- Managementul schimbarii ca o arta. Modelul John Kotter’s – 8 Step Process for Leading Change
- Schimbarea emergenta si schimbarea planificata
- Diagnosticarea schimbarii. Factori determinanti si analiza riscurilor. Aplicatie Modelul Weisbord’s
- Roluri si responsabilitati. Managerul si echipa. Competente si atributii. (Aplicatie Modelul FFA – Force Field Analysis)
- Etapele schimbarii organizationale. Tehnici si modele de elaborare a planurilor personalizate
- Rezistenta la schimbare. Cauze si solutii de reducere
- Comunicare pentru ameliorarea factorilor de rezistenta
- Strategii de schimbare organizationala (Aplicatie Modelul OD – Organizational Developement)
- Implementare proceselor de management al schimbarii cu ajutorul softurilor specializate
- Evaluarea rezultatelor si masurarea succesului schimbarii. Factorii critici de succes
RESURSE
Pe langa materialele primite la curs, participantii vor avea acces, timp de trei ani, dupa finalizarea cursului, la Centrul de Resurse al Euro Best Team, care contine cele mai noi si relevante publicatii din domeniu.
PARTICIPANTI
Avand in vedere tematica, actualitatea informatiilor, calitatea trainerilor si a aplicatiilor practice, valoarea de piata a acestui curs este aproximativ 1000 de euro.
In cadrul proiectului TISA, participarea este GRATUITA, deoarece toate costurile de participare sunt sustinute de Comisia Europeana, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Trainingul se adreseaza angajatilor din companiile care isi desfasoara activitatea in domeniile: Sanatate, Turism si Ecoturism, Industrii creative, Procesarea Alimentelor si Bauturilor, Bioeconomie, Biotehnologie si Biofarmaceutica.
ATENTIE! Locurile sunt limitate, iar ocuparea lor se face in ordinea completarii formularului de inscriere si a validarii documentelor de inscriere!
FORMULAR DE INSCRIERE