OBIECTIVE
Una dintre cele mai mari provocari ale companiilor este alinierea proceselor de lucru la scopul si obiectivele de business. Cursul Business Process Management isi propune sa ofere un cadru specializat de intelegere a proceselor la nivel sistemic, astfel incat managerii responsabili organizarea activitatii sa poate identifica puncte nevralgice care pot conduce spre esec, dar si sa gaseasca solutii de corelare si conectare a proceselor la obiectivele companiei. Cursul este adaptat cerintelor companiilor dinamice, aflate in dezvoltare, care vizeaza cresterea calitatii produselor si serviciilor, a eficientei operationale, a inovarii in oferirea de produse si servicii care sa creasca gradul de satisfactie a clientilor.
Unul dintre obiectivele principale ale acestui curs este intelegere legaturii dintre succesul afacerii si coerenta proceselor de lucru, prin evidentierea beneficiilor si avantajelor competitive oferite de implementarea riguroasa a unei strategii de management de proces. La finalul acestui curs, participantii vor sti cum, prin imbunatatirea proceselor, sa asigure o mai buna vizibilitate si transparenta companiilor, sa organizeze mai eficient activitatile si fluxurile operationale, sa asigure un control sporit al proceselor ce sustin obtinerera rezultatelor vizate.
Cursul isi propune constientizarea participantilor cu privire la rolul managementului de proces in evitarea esecului, dar si a nevoii de imbunatatire permanenta a unor componente precum regulamente de ordine interioara, metodologii sau fluxuri de lucru. Cursul vizeaza deprinderea cunostintelor, abilitatilor si competentelor necesare indeplinirii cu succes a functiei, rolului de manager de proces intr-o organizatie supusa inovarii. Cursantii vor avea capacitatea de a identifica interdependenta proceselor dintr-o organizatie si vor putea compara, respectiv face diferenta intre procesele cu „valoare adaugata” si procesele redundante sau neproductive. Focusat asupra proceselor interne din cadrul intreprinderii (reframing organization), managerul de proces va urmari imbunatatirea proceselor si reducerea costurilor datorate erorilor avand la baza principiul Six Sigma – 3,4 erori la 1 milion de interactiuni.
COMPETENTE
- Cresterea capacitatii de analiza a proceselor bazate pe criterii de performanta
- Cresterea capacitatii de analiza a ACB – inainte de lansarea in productie, respectiv lansarea pe piata a unui serviciu/produs
- Cresterea capacitatii de analizeze prin metode diverse – Value Tree, „Os de peste”, diagrama Perth, Harta de flux, Harta relationala, Harta de fuga, diagrama Perth a proceselor de lucru
- Cresterea capacitatii de analiza si reanaliza a proceselor tehnologice si operationale, a numarului procedurilor, a proceselor interne si a fluxurilor acestora
- Cresterea capacitatii de elaborare a unor noi proceduri/procese – Protocol Charts.
MANAGERUL DE PROCES
Succesul unei organizatii, in conditii de piata globalizata, se masoara in termeni de eficienta operationala, de satisfactie a clientilor si de inovare in produse si servicii. Business Process Management este un set de concepte, metode si instrumente care ajuta companiile sa isi defineasca, sa implementeze si sa isi perfectioneze procesele operationale de la un capat la altul. Managementul procesului implica modele de transformare organizationala precum Lean Six Sigma, Total Quality Management sau Business Process Reengineering ce permit companiilor integrarea tehnologiilor de sustinere a activitatilor operationale, analiza si intelgerea proceselor existente si orientarea si coordonarea activitatilor la nivel sistemic.
Managerul de proces are rolul de a gestiona sistemele functionale la nivelul firmei astfel incat sa permita abordarea si rezolvarea continua a problemelor aparute in timpul activitatilor curente, pentru a permite imbunatatirea continua a rezultatelor obtinute prin reducerea consumurilor de pe fluxuri si a costurilor de productie in vederea cresterii competitivitatii.
STRUCTURA TEMATICA
- Managementul de proces. Procesele de lucru in contextul inovarii
- Imbunatatirea culturii companiei. Procesele de suport, vazute ca productie
- Implicarea in activitatile si procesele care confera standardul celei mai bune practici
- Procesele ca sursa de avantaj competitiv. Activitati care aduc valoare adaugata in mod permanent oricarui proces
- Lipsa valorii adaugate, factor de distantare fata de piata /client/ dezvoltarea IMM
- Timpul necesar pentru feedback – timpul scurs de la ultimul rezultat pozitiv pana la cel mai recent rezultat pozitiv: minimalizarea duratei – durata feed-back – „analyse = paralyse” vs . „try & adjust it”
- „Drum beat” – anticiparea, strategii anticipative
- Tipologia monumentului – norme, obiceiuri care nu se misca
- „Andon lights” – problemele in cascada
- Sursele costurilor neconforme: lucruri, fapte, actiuni, rapoarte pentru care nimeni nu plateste, rapoarte nefinalizate, modificarea repetata a cerintelor, date eronate, schimbarea instructiunilor in timpul derularii unui proces, listare, documentatie inainte de necesitate, achizitii inainte de termen, efortul fara rezultat, corectarea greselilor doar in cazul unui control
- Efectele costurilor: mentinerea dificila pe piata, iesirea din piata
- Bucla de control: plan si realitate, analiza diferentelor si masuri de recuperare (rolling forecast)
- Kaizen „pull system” – a produce numai ceea ce comanda clientul sau cere piata
- „Gemba walk” – coaching & mentoring: livreaza exact ceea ce s-a cerut (defect-free), livreaza cantitatea ceruta, livreaza ceea ce s-a comandat (fara suport de inlocuire), livreaza cand s-a cerut, reactii imediate la probleme si schimbari
- MUDA List : productia unor lucruri care nu au fost cerute, inventar fara miscare, over-processing
RESURSE
Pe langa materialele primite la curs, participantii vor avea acces, timp de trei ani, dupa finalizarea cursului, la Centrul de Resurse al Euro Best Team, care contine cele mai noi si relevante publicatii din domeniu.
PARTICIPANTI
Avand in vedere tematica, actualitatea informatiilor, calitatea trainerilor si a aplicatiilor practice, valoarea de piata a acestui curs este aproximativ 1000 de euro.
In cadrul proiectului TISA, participarea este GRATUITA, deoarece toate costurile de participare sunt sustinute de Comisia Europeana, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Trainingul se adreseaza angajatilor din companiile care isi desfasoara activitatea in domeniile: Sanatate, Turism si Ecoturism, Industrii creative, Procesarea Alimentelor si Bauturilor, Bioeconomie, Biotehnologie si Biofarmaceutica.
ATENTIE! Locurile sunt limitate, iar ocuparea lor se face in ordinea completarii formularului de inscriere si a validarii documentelor de inscriere!
FORMULAR DE INSCRIERE