OBIECTIVE
Progresul unei companii depinde de calitatea personalului angajat, dar si de gradul de motivare si recompensare a efortului depus de catre angajati. Cele mai stabile, mai profitabile, mai renumite companii investesc in primul rand in departamente de resurse umane. Astfel, companiile fac demersuri sustinute pentru atragerea si mentinerea celor mai buni specialisti de resurse umane care sustin compania sa reduca pierderilor datorate gestionarii ineficiente a resurselor umane. Cursul Manager de Resurse Umane se adreseaza celor care sunt orientati spre performanta, care doresc sa-si dezvolte abilitatile de leaderi, de promotori al unei filozofii specifice misiunii si viziunii companiei si care prin activitatea lor au un impact major asupra dezvoltarii companiei.
Cursul isi propune familiarizarea participantilor cu conceptele cheie ale domeniului si cu terminologia specifica managementului de resurse umane si se bazeaza pe aplicatii practice gandite sa dezvolte abilitati si competente necesare identificarii de solutii specifice problemelor de resurse umane, gandirii critica, masurarii performantelor, conduitei etice, leadershipului social si responsabil in conditii de globalizare, comunicarii cu echipa si cu tertii companiei.
Lectorii cursului ofera sprijin teoretic si practic pentru organizarea si aplicarea efectiva a principalelor componente ale managementului resurselor umane (organizarea activitatilor si atributiilor de HR, analiza si designul joburilor, recrutarea si selectia personalului prin metode digitale, masurarea performantelor, legislatie si dreptul muncii, training, relatii de munca, motivare). In sesiunile practice sunt lansate dezbateri si sunt realizate aplicatii ce tin de termenii calitativi ai managementului resurselor umane, fiind elaborate documente de baza precum: organigrama, regulamentul de ordine interioara, strategia de recrutare, strategia de motivare, fisa postului, sistemul de evaluare, strategia de formare si dezvoltare.
Se pune accent pe recrutarea personalului potrivit, pe evaluarea obiectiva a competentelor, pe motivarea pentru cresterea performantei activitatii in companie. Prin varietatea de tehnici si metode de studiu utilizate in cadrul cursului (studii de caz, dezbateri, exercitii) participantii sunt lansati intr-un process esential de invatare continua si permanenta.
COMPETENTE
- Dezcoltarea competentelor manageriale
- Dezvoltarea abilitatilor de comunicare, mediere, negociere, coaching.
- Dezvoltarea capacitatii de coordonare a activităţilor de resurse umane
- Dezvoltarea capacitatii de elaborare a politicilor şi programelor de resurse umane
- Dezvoltarea capacitatii de coordonare a personalului din departamentul de resurse umane
- Dezvoltarea capacitatii de consiliere a celorlalti manageri în probleme de resurse umane
- Dezvoltarea capacitatii de elaborare a strategiei de resurse umane
- Dezvoltarea capacitaii de monitorizare costurile de personal
- Dezvoltarea capacitatii de monitorare a sistemului de relaţii de muncă al organizaţiei
- Dezvoltarea capacitatii de organizare a activitatii departamentului de resurse umane
- Dezvoltarea capacitatii de reprezentare a compartimentul/departamentul de resurse umane
- Dezvoltarea competenţelor de gândire critică
MANAGERUL DE RESURSE UMANE. FURNIZOR DE LEADERSHIP
Intr-o organizatie, leadershipul este unul dintre punctele cheie pe care managementul trebuie sa le dezvolte. O strategie buna de leadership pleaca de la impulsionarea si implicarea angajatilor si ajunge pana la obtinerea de rezultate excelente. Iar identificarea si cresterea liderilor poate fi, de asemenea, un rol important al managerului de HR din organizatie, pentru ca el gestioneaza resursa umana si cunoaste parcursul profesional al fiecarui angajat.
Astfel, managerul de HR poate deveni responsabil cu dezvoltarea leadership-ului in organizatie, ca investitie strategica in viitorul companiei pentru rezolvarea provocarilor viitoare. Cei mai multi dintre managerii care „cresc” lideri ii invata competentele „grele” pe care trebuie sa le aiba, dar nu ii invata „soft skills”. Iar aici poate interveni managerul de resurse umane. Tinerii lideri au nevoie sa stie mai multe despre ei, inainte de a incerca sa-i inteleaga pe ceilalti, sa identifice in mod corect particularitatile fiecarui angajat din echipele lor si sa foloseasca acele particularitati in avantajul tuturor.
Transformarea unui manager de HR in coach mai are un avantaj: acesta cunoaste foarte bine organizatia, oamenii care lucreaza in ea si cultura organizationala. Un coach extern poate veni cu metode noi, care nu se potrivesc oricarei companii, care sunt greu de digerat si de aplicat de catre membrii echipei. In consecinta, rezultatele pot ajunge sa fie opuse celor asteptate. In cel mai bun caz, cel putin, in prima faza. Un manager intern de HR, care este si un bun psiholog, cunoaste fiecare angajat si stie care sunt parghiile pe care trebuie sa le miste pentru a obtine rezultate.
Pentru ca pe langa alte roluri pe care le mai are in firma, managerul de resurse umane are sarcina de a-i aduce in companie pe cei mai talentati angajati din piata, dar si de a-i consilia pe cei existenti pentru a obtine cele mai bune rezultate in pozitiile pe care acestia le ocupa. Un manager de resurse umane din interiorul organizatiei poate fi la randul sau coach intern pentru toti membrii echipei, de la management de top, la liderii de echipe si la fiecare membru al echipei sale din departamentul de resurse umane.
Astfel, managerii de resurse umane se afla in pozitia unica din care pot si trebuie sa identifice nevoile subtile ale organizatiei si au capacitatea de a-i ajuta pe managerii de echipe sau pe lideri sa identifice abilitatile de care au nevoie pentru un job si sa si le construiasca.
STRUCTURA TEMATICA
- Strategia HR ca parte esentiala de strategia companiei
- Recrutarea si mentinerea talentelor
- Implementarea de programe de formare la locul de munca pentru transferul intergenerational de competente
- Wellbeing si echilibrul dintre viata profesionala si cea personala
- Program flexibil, echipe remote si lucrul la distanta
- Evaluarea nevoilor de competente la nivel de companie si realizarea planurilor de formare pentru angajati
- Managementul carierei. Managementul prin aspiratii
- Managementul ideilor. Inovarea in gestionarea resurselor umane
- Managementul resurselor umane pentru o companie durabila ce ofera oportunitati egale
- Tehnologia informatiei la dispozitia managementului resurselor umane
- Inventarul competentelor. Instrumente pentru cartografierea competentelor din organizatie
- Formarea personalului pentru dezvoltarea competentelor necesare obtinerii performantei
- Recrutare si selectie de personal pentru completarea competentelor necesare in organizatie. Metode si teste
- Evaluarea performantelor si metodele de evaluare
- Planificarea carierei si dezvoltarea profesionala
- Programe si metode pentru insertia profesionala si sociala
RESURSE
Pe langa materialele primite la curs, participantii vor avea acces, timp de trei ani, dupa finalizarea cursului, la Centrul de Resurse al Euro Best Team, care contine cele mai noi si relevante publicatii din domeniu.
PARTICIPANTI
Avand in vedere tematica, actualitatea informatiilor, calitatea trainerilor si a aplicatiilor practice, valoarea de piata a acestui curs este aproximativ 1000 de euro.
In cadrul proiectului TISA, participarea este GRATUITA, deoarece toate costurile de participare sunt sustinute de Comisia Europeana, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Trainingul se adreseaza angajatilor din companiile care isi desfasoara activitatea in domeniile: Sanatate, Turism si Ecoturism, Industrii creative, Procesarea Alimentelor si Bauturilor, Bioeconomie, Biotehnologie si Biofarmaceutica.
ATENTIE! Locurile sunt limitate, iar ocuparea lor se face in ordinea completarii formularului de inscriere si a validarii documentelor de inscriere!
FORMULAR DE INSCRIERE